Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
4.1
Personlig udvikling
Talängslan - Talrädsla - Våga prata inför andra - Tala inför grupp.
Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.
Tanken på att ställa sig framför en grupp människor och hålla ett tal eller ett föredrag kan få de flesta av oss att börja svettas. Att hålla tal, att presentera sig själv, att tala inför grupp, att hålla ett anförande, utlöser ofta ängslan och oro. Och problemet med talängslan verkar att öka i omfattning.
För vissa människor kan rädslan att tala inför andra utvecklas till en fobi, som brukar kallas talängslan eller glossofobi. Man talar också ibland om rampfeber och scenskräck.
Situationer när talängslan kan uppträda:
bröllopstal, att presentera sig i en grupp, att hålla ett anförande, att redovisa en uppsats, att redovisa något på arbetsplatsen, avtackningstal, hålla föredrag, anställningsintervju.
Symptom som kan uppträda vid talängslan:
undvikande av situationer där det kan bli fråga om att prata inför andra, känslor av panik inför och under uppträdande, tillamående, ökad hjärtrytm, skakningar, torrhet i munnen, frekventa toalettbesök, rödflammighet i ansiktet, svag eller darrig röst.
Att uppleva en viss talängslan i olika sociala situationer är helt normalt. Problemet kan dock medföra att man måste hålla sig ifrån saker som man vill göra i livet, i så fall kan det vara dags att få hjälp.
Tänk dig hur det vore att:
inse att man inte behöver verka helt oberörd när man pratar inför andra, inse att man får rodna, man får stamma, man får staka sig, inse att man inte behöver leverera en perfekt redovisning, inse att man inte behöver låta intressant, förtroendeingivande eller engagerande, inse att det är helt ok att komma av sig, inse att du inte kommer att svimma eller dö, inse att en bra förberedelse ökar självförtroendet, inse att det är förmodligen bara du som märker om du är nervös, inse att felsägningar och upprepningar är inget som åhörarna hakar upp sig på.
Dina rädslor och ditt sinne
När vi upplever rädsla, så har vårt sinne en benägenhet att arbeta emot oss. Vi får ett inflöde av automatiska, negativa tankar som arbetar sig in som självtvivel. Att bli uppmärksam på dessa tankar och istället styra tankarna till vänliga och behagliga omdömen om dig själv, är ett första steg för att hitta balansen. Rädslor kan ha en mycket specifik påverkan på ditt sinne, du börjar att bete dig på ett sätt som inte alls stämmer med ditt logiska och resonerande jag. Rädslan är slug och förvränger din verklighetsuppfattning; du lockas in att fokusera enbart på det negativa.
Självhypnos kan hjälpa den som har talängslan
Denna ljudbok tar kontakt med ditt undermedvetna. Syftet är att ändra dina tankar och beteenden ifråga om uppträdandet inför andra, för att få det hela till en mer positiv upplevelse. Att omvärdera den reaktion som det undermedvetna har skapat hjälper dig att bibehålla kontroll över rädslan och får dig att känna mindre oro när känslor av oro eller ångest börjar infinna sig.
Om du på ett medvetet plan kunde ha kontroll på din rädsla och fobi när det gäller att prata inför andra, så hade detta inte längre varit något problem. Du hade då kunnat göra dig av med denna rädsla, eller hur? Det faktum att du inte har kunnat måste betyda att problemet finns lagrat i ditt undermedvetna. Och detta betyder att det är där som förändringen måste ske - i ditt undermedvetna.
© 2019 Bokförlaget Upsaliensis AB (Lydbog): 9789198594270
Release date
Lydbog: 15. december 2019
Tags
Dansk
Danmark