19 Anmeldelser
3.32
Serie
Del 4 af 5
Sprog
Svensk
Kategori
Personlig udvikling
Længde
35M

Progressiv muskelavslappning 1. Hjärnvågsstimulerande sömnversion

Forfatter: Sophie Grace Meditationer Oplæser: Sophie Påhlsson Lydbog

Det här är en version för dig som redan är bekant med originalversionen av Progressiv muskelavslappning 1. Progressiv muskelavslappning 1 är egentligen en avslappningsövning skriven för dagtid. Då många lyssnare ändå använder den till kvällen för att somna så har slutet i den här utgåvan där uppläsaren/författaren meddelar att övningen är slut klippts bort. Istället fortsätter musiken spela cirka en halvtimme efter att övningen är slut. I övrigt är den precis samma som originalet. Denna utgåva innehåller hjärnvågsstimulerande frekvenser i form av binaural rytm och isokroniska toner. Vill du inte använda detta, finns det en till sömnversion utan sådana inslag.

Spänn musklerna i en muskelgrupp och slappna av. Spänn musklerna i en annan muskelgrupp och slappna av. När du arbetat dig igenom hela kroppen kan du vila en stund. Det är grundupplägget i en progressiv muskelavslappningsövning. Övningen är lätt att lära sig och går att anpassa efter sina egna behov och sin egna smak. Progressiv muskelavslappning 1 är en övning på 15 minuter där du arbetar med de olika sidorna av kroppen separat, det innebär att den passar för både barn och vuxna, från det att du kan skilja på höger och vänster. Tekniken arbetades fram på 1920-talet av Dr Edmund Jacobsson. I hans version arbetade man med samma muskel/muskelgrupp flera gånger. Man började med att spänna musklerna ganska mycket, och sedan slappna av. Man spände musklerna igen men inte lika hårt, och så minskade man spänningen successivt. Idag är progressiv muskelavslappning är en välkänd avslappningsteknik som används flitigt inom den inom den offentliga vården i Sverige. Forskning har visat att progressiva muskelavslappningsövningar ger positiva resultat vid bl.a. stress och ångest. Idag förkortas övningen snarare än att den används helt enligt Dr. Jacobssons mall.

Uppläst av författaren. Bakgrundsmusik: Stress Melt av Chris Collins.

Sophie Grace Meditationer är en sydvästsvensk meditationsinstruktör som först började skriva guidade meditationer för eget bruk då hon saknade övningar på svenska som hon ville lyssna på. Hon fokuserar på övningar som hon själv tycker om, oftast baserade på tekniken guided imagery (på svenska ungefär vägledd dagdröm eller dagdrömsmeditation), och som ska gå att använda om och om igen. Då Sophie också har en master i engelska med specialisering i översättning har hon också översatt, läst in, och gett ut dagversionen av avslappningsövningen på engelska. Den heter då A Short Progressive Muscle Relaxation Exercise. Pseudonym på engelska är Sophie Grace Meditations.

© 2019 Plotline Books (Lydbog) ISBN: 9789198503876

Opdag mere af

Andre kan også lide...