Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Personlig udvikling
Sömnen har länge varit satt på undantag i vår uppkopplade högpresterande värld. Och de flesta av vännerna i podden Våra bästa liv har haft sina sömnproblem och försökt göra något åt dem.
Vi utgår från den senaste forskningen när vi letar strategier för att sova bättre. Men Anders vägrar att ge upp sitt vana att dricka stora mängder English Breakfast-te på kvällen, Martin hoppas att han ska sluta med kvällssena Twitterkrig, Lisa som alltid sover gott avslutar gärna kvällen med Candy Crush och Urban inser att han sover bicyklist.
Enligt Folkhälsomyndigheten uppger nästan varannan svensk i åldern 45–64 år att de har besvär med sömnen. Av dessa bedömde ungefär var tionde sina sömnproblem som svåra. Kvinnor hade oftare sömnsvårigheter än män.
Vi vet att Sömnen är viktig för återhämtningen Kroppen och hjärnan vilar och bearbetar intryck när vi sover. Under sömnen varvar kroppen ned, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ned, andningen blir lugnare och musklerna slappnar av. Aktiviteten går ned i vissa delar av hjärnan. Ny kunskap och nya intryck som du har fått under dagen bearbetas och minnen lagras. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.
Vad är sömnsvårigheter? Sömnsvårigheter, eller sömnlöshet, är ett tillstånd där man har svårt att somna, vaknar ofta under natten eller lider av en ytlig sömn. Det kan också innebära att man vaknar för tidigt på morgonen och har svårt att somna om. Sömnsvårigheter kan leda till trötthet, dålig koncentration, irritabilitet och andra negativa effekter på vår fysiska och mentala hälsa.
Det är viktigt att komma ihåg att enstaka nätter med dålig sömn är normalt och inte skadligt. Det är när sömnsvårigheterna blir långvariga och påverkar vår vardag som det kan vara nödvändigt att söka hjälp.
Skapa hälsosamma sovrutiner En av de viktigaste faktorerna för att få en god natts sömn är att ha hälsosamma sovrutiner. Här är några tips som kan hjälpa dig att skapa en bra sovrutin:
Håll en regelbunden sovtid • : Försök att gå och lägga dig och vakna upp vid samma tid varje dag, även på helgerna. Detta hjälper din kropp att ställa in en naturlig sömn- och vaknadsrytm. Skapa en avslappnande rutin • : Före sänggåendet, skapa en avslappnande rutin som signalerar för kroppen att det är dags att koppla av och förbereda sig för sömn. Det kan innefatta aktiviteter som läsning, lyssna på lugn musik eller ta en varm dusch. Skapa en behaglig sovmiljö • : Säkerställ att ditt sovrum är tyst, mörkt och svalt. Använd gärna öronproppar, en sovmask och justera rumstemperaturen för att skapa en optimal sovmiljö för dig. Undvik stimulerande ämnen • : Undvik koffein, alkohol och nikotin några timmar innan läggdags, eftersom dessa ämnen kan påverka din sömn negativt. Undvik teknik i sängen • : Försök att undvika att använda teknik som telefoner, surfplattor och datorer i sängen. Dessa kan störa din sömn genom att exponera dig för blått ljus och stimulera hjärnan.
Genom att skapa hälsosamma sovrutiner kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få en god natts sömn. Ge det tid och se om du märker någon förbättring i din sömnkvalitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Release date
Lydbog: 14. november 2023
Dansk
Danmark