Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Økonomi & Business
I dagens avsnitt dyker vi ner i svensk arvsrätt, livförsäkringar, efterlevandeskydd och ställer oss frågor såsom 1) Vem ärver dig om du dör? 2) Om du dör, kommer dina efterlevande ha råd att bo kvar? 3) Kommer de att kunna ha samma levnadsstandard som idag? 4) Hur kan man tänka för att göra rätt och skydda sig själv och sina kära?
Efter förra avsnittet, som berörde det här ämnet, insåg jag att jag faktiskt inte hade koll på hur det fungerade i händelse av dödsfall. Jag trodde t.ex. att Caroline ärver mig om jag dör eftersom vi är gifta. Men det visade sig inte vara fallet, det är barnen som ärver, men Caroline har fri förfoganderätt osv.
Nu har vi inga särkullbarn, det vill säga barn med någon annan än varandra, men jag insåg också hur mycket det kan ställa till det eftersom dessa ärver och har rätt att få ut sitt arv direkt, till skillnad från gemensamma barn i ett gift förhållande som får vänta på sitt arv.
Ett inte helt ovanligt scenario är t.ex. ett äldre par som har ett gemensamt barn, ett gemensamt obelånat hus, värt 10 miljoner och ett särkullbarn. I händelse att den ena parten dör, då är det 5 miljoner som ska delas mellan de två barnen. Det vill säga 2.5 miljoner var. Det gemensamma barnet kommer att få vänta på sitt arv till den andra föräldern dör, men särkullbarnet har rätt att få ut pengarna direkt. Hur ska t.ex. en 70 årig pensionär har råd att köpa ut särkullbarnen för 2.5 miljoner utan att sälja huset?
En värre är situationen om man är sambo och inte gift. I lagens mening är det mer eller mindre att likställa med att vara ensamstående. Går det sig riktigt illa så kan t.ex. partnerns föräldrar ärva både halva lägenheten, bilen och det gemensamma sparandet som stod i partners namn.
Två av de viktigaste slutsatserna vi kom fram till i avsnittet var:
• Alla som har särkullbarn borde ha ett testamente och en livförsäkring • Alla som är sambos borde ha testamente, samboavtal och eventuellt livförsäkring
I videon går vi genom väldigt många sådana här situationer och tittar på hur man kan tänka. Vi tittar även på det statliga efterlevnadsskyddet i form av omställningspension, barnpension, änkepension och efterlevandepension i PPM. Vi går även genom skillnaden i återbetalningsskydd och familjeskydd i tjänstepensions- och kollektivavtalslösningar.
Vi konstaterar att återbetalningsskydd inte är så självklart att välja som man kan tro. Familjeskydd är förvånansvärt billigt, men hänger ofta ihop med avtalet i tjänstepensionen och därmed ens arbete. Det försvinner t.ex. vid tjänsteledighet eller jobbyte. Något som är lätt att glömma bort.
Slutligen tittar vi på hur man kan använda livförsäkring för att kompensera för många av riskerna. Vi tittar på Skandias livförsäkring som vi själva använder som är billig när man är ung men dyr när man är äldre. Samtidigt går vi även genom Allmänna änke- och pupillkassans livförsäkring som är dyr när man är ung men billig när man är äldre. Lite tvärtom-världen. Värt att jämföra faktiskt, använd gärna vår sponsrade länk.
Ja, som du märker så är det ett maffigt avsnitt, men handen på hjärtat skulle jag säga att det är ett av de viktigaste vi har gjort på väldigt länge. Vi hoppas att du uppskattar det.
Hälsningar, Jan och Caroline
------- Länkar:
Allmänna änke- och pupillkassan (sponsrad länk)Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet ------- Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community → ------- Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2020 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
------- Innehållsförteckning
00:03:21 - Vem ärver och vad sker när någon går bort?00:10:30 - Först balanseras den avlidnes tillgångar och skulder00:14:26 - Äkta makar med gemensamma barn får fri förfoganderätt00:19:54 - Väldigt olika scenarion beroende på relationsstatus00:24:20 - Olika scenarion efter bortgång utifrån varierande perspektiv00:29:36 - Första arvsklassen: Barnen00:32:44 - Delvis kontroll över arvet med ett testamente00:36:03 - Andra arvsklassen: Föräldrarna00:38:00 - Arvsrätt för sambos00:42:08 - Väldigt sårbar situation för sambos00:45:51 - Ingen tillgång till som sambo trots gemensamma barn00:49:44 - Vanliga problem för sambos00:52:24 - En fascination för arvsrätt och livförsäkringar00:54:30 - Tredje arvsklassen: Far- & morföräldrar01:01:49 - Testamente, äktenskapsförord och samboavtal01:04:21 - Skriv testamente och teckna livförsäkring om du har särkullbarn01:06:55 - En morot i testamentet01:11:14 - Om inga arvingar finns går allting till Allmänna Arvsfonden01:14:11 - Man ärver inte personliga skulder vid konkurs av dödsbo01:17:59 - Så fungerar omställningspensionen01:22:44 - Om barnpension och omställningspension01:26:50 - Så fungerar tjänstepensionen01:29:29 - Familjeskydd i tjänstepension måste aktiveras på nytt vid byte av jobb01:33:15 - Var beredd och räkna ut inkomstbortfallet01:35:38 - Familjeskydd via försäkringsbolag01:39:54 - Olika scenarion för sambos01:42:20 - En sammanfattning01:45:23 - Rekommenderad livförsäkring med möjlighet till återbäring01:48:30 - Räkna ut vilken försäkring som passar just dig allra bäst
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Release date
Lydbog: 6. maj 2020
Dansk
Danmark