I det tvåhundrafemtiosjunde avsnittet av podden pratar vi om psykoterapins negativa effekter. Gäst är Alexander Rozental. I den andra delen av intervjun pratar vi om det faktum att läkemedel måste godkännas av läkemedelsmyndigheter efter fas 3-prövningar innan de får användas i vården, vilket inte gäller psykoterapier. Vad tycker Alexander om det? Tror han att kraven på att redovisa läkemedlens biverkningar gör att dessa får en relativ nackdel gentemot psykoterapier?
Christian frågar även varför bara var femte psykoterapistudie nämner negativa effekter. Vi får en expertfråga från Hanna Kataoka som är psykiater och doktorand inom beroende och psykiatri på Göteborgs universitet, som undrar varför terapi ofta ses som något ”gott” och läkemedel som något ”ont”. Vi pratar även om den slappa attityden till etisk prövning som funnits vid psykodynamiska lakansinlindningar och simulerade livmoderssammandragningar – en metod som kostat flera barn livet. Dessutom pratar vi om vårdens låga följsamhet till Socialstyrelsens riktlinjer och hur ofta psykoterapeuter informerar patienter om potentiella negativa effekter.
Om du vill kommentera avsnittet finns Alexander på Instagram där han heter alexanderrozental och Christian på Twitter där han heter c_dahlstrom, eller på Bluesky han heter christiandahlstrom.bsky.social. Trevlig lyssning!
Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt
”Effekten” på Kulturhuset Stadsteatern: https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/effekten
Synka Patreon med Spotify: https://www.patreon.com/posts/sa-lyssnar-du-pa-34442592
Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se
Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik
Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Dansk
Danmark