Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Økonomi & Business
I det här avsnittet intervjuar vi polisinspektör Mikael Ahrtzing som arbetar bl.a. med bedrägeri och IT-brott i polisregion Nord. Tillsammans pratar vi om allt från de vanliga brotten som privatpersoner utsätts för, hur man kan tänka, vad man kan göra åt det till historien bakom uttrycket "sol-och-vårare".
Det som dock satte sig på riktigt i samtalet med Mikael är när han sa: "Många av oss lever i tron att den största risken för våra barn är när de går hem själva från träningen på kvällen i mörkret. Men så är det inte. Den största risken för våra barn är när de sitter själva med mobilen själva på rummet."
Det ligger så klart nära mig och Caroline med små barn som precis börjat ha egen telefon. Särskilt när jag frågade honom: "När ska man börja prata med barnen om det som sker på nätet?" och hans svar var: "Ja, redan när de är 7-9 år". Det var en lite magsup. Sedan när jag samlade mod till mig dagen efter för att prata med vår 9-åring, så sa hon "Självklart, pappa, det har jag tänkte och vi har pratat om det i skolan." Klassisk repetition av insikten: frågan är inte när våra barn är redo, frågan är snarare , när är jag redo?
Vi pratade även om BankID-bedrägerier som är rätt vanliga. En viktig poäng för Mikael var även att om kanske du och jag inte drabbas så kan vi ha en anhörig som gör det. Min egen mamma fick ett sådant samtal där de utgav sig från att ringa från polisen. Ett av hans konkreta tips var att lägga på så fort som möjligt om man råkar ut för dessa skumma samtal. Inget behov att känna dåligt samvete att lägga på en "trevlig äldre herre som ringer från Hong-Kong."
Vi pratade även om varningstecken, finansiella, romansbedrägerier och vikten av att undvika t.ex. offentliga Wifi. Vi berörde även kort ransomware som tyvärr blir vanligare och vanligare. Något som jag själv har klurat på många gånger är det klassiska uttrycket som är: "Låter det för bra för att vara sant så är det nog så och då bör man låta bli." Vi var överens att det var ett gott riktmärke. Problemet gör dock att det gör att man faktiskt kan missa relevanta möjligheter. Jag personligen brukar landa någonstans i "Låter det för bra för att vara sant, så förtjänar det en riktigt noggrann undersökning.".
Även om vi inte hann fördjupa oss i det - det blir nog ett eget avsnitt vid tillfälle - så finns det några vanliga tecken på finansielle bedrägerier som ofta återkommer enligt mig. I alla fall i de bedrägerier jag har sett, undersökt eller tyvärr råkat ut för själv.
1. Ofta helt "nytt" och inget track-record (få bedrägerier överlever 2-5 år).
2. Personen/Företaget har full kontroll på dina pengar utan insyn från tredje part (t.ex. bank, revisionsbyrå)
3. Inget samarbete med välrenommerade jurist- eller revisionsfirmor. Ofta saknas det juridiska avtal som passerar ett lukttest hos en erfaren jurist
4. Aura av exklusivitet med stark psykologisk kraft av att känna sig utvald
5. Strategin är komplicerad så att andra inte vågar erkänna sin okunskap
6. Orealistiska löften om avkastning (ofta långt över 20 % per år, kom ihåg att börsen gör 7 %)
7. Man får höra det man vill höra
8. Fungerar ofta i två eller tre vågor. Många sätter in prövopengar, får proof-of-concept (ofta att man kan ta ut pengar och man blir övertygad om att det fungerar) och sedan sätter man in mer pengar.
Det fanns så mycket mer vi ville prata om, framförallt var det många av er som hade kommit in med frågor som inte hanns med. Tyvärr skulle Mikael vidare och prata på en föreläsning för kollegor. Sedan innan var det bestämt att han skulle vara med på en digital FikaTillsammans för de som är med i Patreon-communityn (https://patreon.com/rikatillsammans) och då tänker jag att vi tar dessa då. Eftersom det dock är ett så pass viktigt ämne och många frågor inte blev besvarade, så tänker jag att vi gör en livesändning av det där alla kan få vara med och titta. Så preliminärboka gärna 25 nov kl. 20.30 så återkommer jag med mer information.
Många hälsningar, Jan och Caroline
------- Länkar:
Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet ------- Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
• mängder av extra-material, • allt ordinarie material utan reklam • tips och struktur för en bättre ekonomi, • inbjudningar till olika event samt • ett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken
Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.
Läs mer om vår community → ------- Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2020 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Release date
Lydbog: 15. november 2020
Dansk
Danmark