Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Fakta
#11. Det skulle vara fullt möjligt att utforma rättskedjan på ett sätt som gör det lätt att göra rätt. Där det finns inbyggda och tydliga incitament för att få förövaren sluta med sitt beteende. Och som samtidigt är läkande både för den som är brottsutsatt men faktiskt även för förövaren.
Nudging betyder att det ska vara så enkelt att göra rätt att man gör det automatiskt. Det är ett begrepp som används i näringslivet men som nådde den breda allmänheten under covid-19 när man exempelvis satte ut prickar på golvet vid kassorna i mataffären för att hjälpa människor att hålla rätt avstånd i kön. Det är ett exempel på nudging.
Tänk om vi kunde använda nudging inom rättskedjan? Tänk dig ett samhälle där alla brottsutsatta vill, kan och orkar anmäla brott. Där mörkertalet är i minoritet istället för majoritet. Där rättskedjan är uppbyggt på ett sätt som gynnar läkning, ger stöd och upprättelse även om bevisningen inte räcker till en fällande dom. Och att rättskedjan samtidigt har ett incitametet för förövaren att ta på sig ansvar för den brottsliga handlingen. Och att detta incitament ökar möjligheten att förövaren tar till sig behandling i samband med straffpåföljden och att hen slutar med sitt klandervärda beteende efter avtjänat straff. Det är onekligen WOW-läge på det!
Detta blir det andra samtalet med advokat Madeleine Onnela och här knyter vi ihop säcken och pin-pointar hur vi kan få ett samhälle med minskad brottslighet och att brottsutsatta får tillbaka makten över sina liv. Samtalet är ett enda långt Halleluja-moment och går helt i enlighet mina principer: Mänskliga rättigheter i praktiken!
Vi pratar även om föreningen MÄN som bland annat vill aktivera åskådaren för att få ett slut på våldet och få ett mer jämställt samhälle. Här hittar du mer information: https://mfj.se/
Vill du läsa mer om våldspyramiden så hittar du information här: https://www.ungasjourer.se/om-vald
Är du eller någon du känner drabbad av våld i nära relation?
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020 50 50 50.
Polisen utreder brott och kan svara på frågor om det är ett brott som du är utsatt för. Ring 11414. Vid pågående brott ring 112.
Tycker du att Mörkertalet tar upp viktiga frågor och vill bidra till att vi fortsätter?
Swisha ditt bidrag till 1234 63 73 10
Eller vill du sponsra ett eller flera avsnitt?
Kontakt: hej@mörkertalet.nu
Lev väl! /Maria
Foto: Emilie N
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Release date
Lydbog: 7. juni 2023
Dansk
Danmark