I ett glödhett USA ger banker lån till nästan vem som helst och bostadspriserna fullständigt skenar - tills verkligheten kommer ikapp och allt faller som dominobrickor.
I det här avsnittet reser vi inte särskilt långt tillbaka i tiden, men desto djupare in i världsekonomins mest turbulenta period i modern tid. Subprime-lån, CDO:er och börsras blir plötsligt vardagsord. Paniken sprider sig, arbetslösheten stiger och de finansiella systemen börjar krackelera. Investmentbanker kollapsar, stater tar över bolåneinstitut och Lehman Brothers går i konkurs – den största i USA:s historia.
Tillsammans med nationalekonomen Elinor Odeberg granskar vi vad som egentligen händer – och hur nära även Sverige är att dras med i fallet. Swedbank balanserar på randen till kollaps, staten lanserar krisåtgärder, och bilindustrin i Trollhättan varslar tusentals. Sverige går in i en lågkonjunktur som håller i sig i flera år.
Men finanskrisen lämnar inte bara ekonomiska spår – den förändrar också politiken, samhällsdebatten och vår syn på marknaden. Vi frågar oss: Vad lärde vi oss egentligen? Och är vi verkligen säkra på att det inte kan hända igen?
Finanskrisen ingår i serien Ekonomiska kriser från en Economistas Podcast - fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår i den svenska ekonomin. Vem vet, kanske lär du dig till och med något om hur du kan skydda din egen ekonomi mot framtida bakslag.
Läs mer här: nordax.se/ekonomiskakriser
Avsnittet producerades av Brand New Content för en Economistas Podcast
Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Dansk
Danmark