PRØV 7 DAGE GRATIS + 2 MÅNEDER TIL HALV PRIS Aktiver tilbuddet
152 Anmeldelser
3.64
Sprog
Svensk
Kategori
Historie
Længde
10T 9M

Kodnamn Mikael: spionaffären Enbom och kalla kriget

Forfatter: Tomas Bresky Oplæser: Peter Melin Lydbog og E-bog

Året är 1951 och ute i världen pågår kalla kriget för fullt. I en lägenhet i Aspudden bjuds den före detta journalisten Fritjof Enbom in på julmiddag hos sina hyresvärdar, Jan och Inger Lodin. Vad som händer sen får makarna Lodin att tappa sina hakor. När middagen börjar gå mot sitt slut påstår Enbom att han som spion lämnar ut viktiga uppgifter om Sverige till Sovjetunionen. Kan det verkligen vara sant?

Erkännandet på julafton blir så småningom det största spionmålet i svensk historia, där flera personer med kopplingar till Sveriges kommunistiska parti pekas ut som medskyldiga. Sex personer fälls i målet och två av dem döms till livstid. Långt senare börjar dock frågetecken uppstå och den livstidsdömde banarbetaren Hugo Gjersvold tar kontakt med journalisten Tomas Bresky. Det visar sig finnas flera märkliga omständigheter kring domarna - och Gjersvold själv anser sig ha utsatts för ett rättsövergrepp. Men vem har egentligen rätt? Fanns det faktiskt en spionliga - eller var det bara något som Enbom hittade på?

Tomas Bresky är en svensk reporter, grävande journalist och författare. I sitt yrkesverksamma liv har han bl.a. arbetat med SVT:s Uppdrag granskning och Norra magasinet.

© 2020 SAGA Egmont (Lydbog) ISBN: 9788726707199 © 2011 Ordfront (E-bog) ISBN: 9789174413212

Opdag mere af