PRØV 6 MÅNEDER TIL HALV PRIS Aktivér tilbud
4 Anmeldelser
2.75
Sprog
Svensk
Kategori
Fakta

Emot allmänna val : ett anspråklöst förslag om att rädda demokratin

Forfatter: David van Reybrouck E-bog

Ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin.

Demokratin som vi känner den är i kris. Skandaler, regeringskriser och populister har tillsammans urholkat förtroendet för dagens politiska system. Lagom till demokratins hundraårsjubileum uppger allt fler europeiska väljare att de drömmer om en stark ledare.

Det är hög tid att tänka nytt. I denna skarpa samtidsanalys visar historikern David Van Reybrouck att det krävs både mod och nytänkande om vi vill stävja krisen och nå verkligt folkligt inflytande. Rådslag, medborgarpaneler, crowdsourcing och till och med lottning är några av de verktyg som kan förnya demokratin. Och hur demokratiska är egentligen våra valsystem?

Emot allmänna val är också en skildring av demokratins delvis glömda historia, från Aten till den moderna demokratins genombrott. I dialog med historiska tänkare och nutida demokratiaktivister skriver David Van Reybrouck fram en hoppfull och radikal vision av demokratins framtid. Till slut återstår bara en fråga: Vad väntar vi på?

David Van Reybrouck är belgisk kulturhistoriker, arkeolog och författare, utbildad vid universiteten i Leuven, Cambridge och Leiden. Han har gett ut en rad romaner och historiska verk, flera av dem prisbelönta. Hans senaste bok på svenska är Kongo - En historia.

© 2018 Natur & Kultur (E-bog) ISBN: 9789127149465 Oversætter: Joakim Sundström

Opdag mere af