Den nionde april : Nazitysklands invasion av Norge 1940 Prøvelyt

Den nionde april : Nazitysklands invasion av Norge 1940

Prøv gratis

Den nionde april : Nazitysklands invasion av Norge 1940

Oplæser:
Per Runhammar
Lydbog
E-bog

Den nionde april 1940 invaderade Nazityskland Norge, och Skandinavien drogs in i andra världskriget. I "Den nionde april" rullas de dramatiska händelserna upp, från det politiska spelet före invasionen fram till den allierade evakueringen av Narvik två månader senare.

Senare forskning har visat att fälttåget grundade sig på felaktiga föreställningar om motståndarna och deras strategiska planering, såväl från Tysklands som från västmakternas sida. Detta kan vara förklaringen till det kaos som kännetecknade invasionens första dygn. Författarna belyser de många misstag som begicks på bägge sidor och hur några få personer kunde påverka förloppet så att tyskarna undkom det som kunde ha blivit deras första svidande nederlag.

Boken behandlar även de allierades tafatta försök att återta initiativet i centrala Norge. Författarna lämnar betydande utrymme åt diskussioner kring alternativa händelseutvecklingar, särskilt kring möjligheterna att förhindra invasionen och ockupationen.

Sprog:
Svensk
Kategori:
Historie

Mere info om lydbogen:

Forlag:
Historiska Media
Udgivet:
2021-10-25
Længde:
11T 38M
ISBN:
9789177898580

Mere info om e-bogen:

Forlag:
Historiska Media
Udgivet:
2010-03-15
ISBN:
9789185377176

Lignende bøger

Hitta storyn som passar just dig

Henrik Karlsson

"Har precis startat en provperiod hos Storytel och det är det bästa jag någonsin gjort. Att lyssna ger mig full koncentration på boken samtidigt som jag kan pyssla med annat."

Birgitta Johansson

"Det bästa som har hänt mig på länge. Dessutom lyssnar jag på böcker som jag nog aldrig hade kommit mig för att läsa annars. Jag lyssnar i bilen, på promenaden eller när jag städar."

Birgitta Lindh

"Jag och min man delar familjeabonnemanget och har haft Storytel i 5-6 år. Vi är så nöjda med både appen och Readern. Här finns ett stort bokutbud som passar oss båda!"