Adolf Hitler var en skicklig retoriker som drog fördel av missnöjet och osäkerheten hos det tyska folket. Genom att erbjuda enkla lösningar på komplexa problem och skapa en gemensam fiendebild lyckades han ena sina anhängare.
Den bräckliga Weimarrepubliken var illa rustad att stå emot den växande extremismen. Genom att manipulera rädslan för kommunism och utnyttja bristerna i det parlamentariska systemet kunde Hitler steg för steg befästa sitt inflytande.
Detta är det andra av två avsnitt av podden Historia Nu om Adolf Hitlers väg till makten. Programledaren Urban Lindstedt samtalar med professor emeritus Erik Åsard, om Weimarrepubliken och Hitlers väg till makten. Han är aktuell med boken Hitlers väg till makten.
Adolf Hitler framstod som en lösning på detta kaos. Genom att bygga upp en kult kring sin person och sitt parti, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), lyckades han samla breda grupper av det tyska folket.
Partiets propaganda riktade sig både till arbetslösa arbetare och missnöjda medelklassmedborgare, och deras budskap betonade nationell förnyelse och kamp mot "inre fiender" som judar och kommunister. Efter misslyckandet med den så kallade ölkällarkuppen 1923 bytte Hitler strategi och satsade på att ta makten genom de demokratiska institutionerna.
Hitlers maktövertagande kulminerade med utnämningen till rikskansler den 30 januari 1933. Med stöd från konservativa krafter i regeringen, som betraktade honom som ett verktyg för att säkra ordning och stoppa kommunismen, avvecklade han stegvis demokratin. Riksdagshusbranden i februari 1933 gav honom möjlighet att utropa undantagstillstånd och inskränka medborgerliga rättigheter. När den så kallade fullmaktslagen antogs samma år hade Hitler fått fria händer att styra Tyskland utan parlamentets godkännande. Den tyska demokratin hade förvandlats till en totalitär stat på mindre än ett decennium.
Lyssna också på Adolf Hitler – massmördaren med nio liv
Bild: Hitler och Paul von Hindenburg den 21 mars 1933. Bundesarchiv, Bild 183-S38324 / CC-BY-SA 3.0. Wikipedia. Public Domain.
Musik: Deutschlandlied and Sei gesegnet ohne Ende (Polydor 1930) Wikimedia Commons, Public Domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Dansk
Danmark