PRØV 30 DAGE GRATIS Aktiver tilbuddet
11 Anmeldelser
3.36
Sprog
Svensk
Kategori
Thriller

Kata

Forfatter: Steinar Bragi E-bog

Katas sextonåriga dotter Vala har varit försvunnen i ett år, men på årsdagen får polisen ett tips och hittar hennes kropp. Först nu kan Katas sorgearbete börja. Hon arbetar som sjuksköterska på en cancerklinik, och försöker bearbeta sorgen med droger som hon stjäl på sjukhuset, men effekten blir den motsatta. Hon börjar misstänka sin man för mordet, och planerar en hämnd. Om rättssamhället inte fungerar, får man skipa sin egen rätt.

När Steinar Bragi började sitt förberedande arbete inför att skriva "Kata" blev han chockad över att upptäcka hur våldtäkts- och övergreppsstatistiken såg ut på Island. Det har blivit en roman som är präglad av denna chock, och den råhet som kommer till uttryck i statistiken.

Steinar Bragi (född 1975) är en av Islands främsta författare, och har uppmärksammats inte minst för sitt sätt att beskriva hur kvinnor utnyttjas och förbrukas, särskilt i romanen "Kvinnor" (2008) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hans senaste roman på svenska är "Höglandet", som kom i översättning 2014. Det är en skräckhistoria om före detta finansmän som hamnar i ett hotfullt landskap och har av kritiken beskrivits som en allegori över Islands hybris och fall efter finanskrisen.

»Suggestiv och svår att släppa, griper liksom en mardröm tag om ens undermedvetna.«
Elise Karlsson i SvD om "Kvinnor"

© 2017 Natur & Kultur (E-bog) ISBN: 9789127149144 Originaltitel: Kata Oversætter: Sara Gombrii

Opdag mere af

Andre kan også lide...