Nyd den ubegrænsede adgang til tusindvis af spændende e- og lydbøger - helt gratis
Fakta
#24. Det är många som varit utsatta för brott som barn och unga som väljer att utbilda sig och arbeta för att hjälpa andra. Men det är inte så många professionella som väljer att öppet prata om sådana erfarenheter med kollegor och arbetsgivare. Många gånger känner man skam och rädsla för att inte bli tagna på allvar, eller rädsla för att bli stigmatiserade om de avslöjar sin bakgrund som brottsoffer, för sina kollegor. De är även rädda för att få en stämpel av sina kollegor av att inte kunna vara opartisk eller bli känslomässigt engagerad i en klient.
Jag som brottsutsatt tänker tvärtom, att det märks tydligt när jag möter professionella, vilka som vet vad de pratar om och vilka som bara har läst några kurser på universitetet, bästa fall. Jag fick alltför ofta utbilda mina egna utredare i mekanismerna bakom våld i nära relation och övergrepp. Det är dessutom ett förfärligt synsätt som inte gynnar möjligheten att tillvarata de erfarenheter som brottsutsatta har för att kunna förbättra och utveckla bättre stöd och insatser i samhället. Min önskan är att uppgradera egenupplevd brottsutsatthet hos professionella, att det ska värderas som en kompetens.
En annan rädsla för professionella med brottsutsatthet är att bli stämplad. Många tror att om de delar sin historia som brottsoffer, kommer det att färga andras uppfattning om dem. De oroar sig för att det kan bli svårare att bli befordrad eller att få nya karriärmöjligheter om arbetskamraterna ser dem som sårbara eller instabila.
Men att bära sin egen brottsutsatthet i tystnad kan vara en tung börda. Det kan påverka deras mentala hälsa och välmående negativt. Att inte kunna prata om sina upplevelser kan leda till ökad stress, ångest och depression. Helt i onödan!
Det är dags att skapa en arbetsmiljö där professionella känner sig trygga att dela sina erfarenheter som brottsoffer om de väljer det. Det kräver att arbetsgivare och kollegor är medvetna om att många kan ha denna bakgrund och att de är redo att erbjuda stöd och förståelse istället för fördomar och stigmatisering.
Vi måste komma ihåg att brottsutsatthet inte definierar en persons förmåga eller värde som professionell. Tvärtom kan de som har övervunnit sådana traumatiska upplevelser vara oerhört resursstarka och empatiska medmänniskor. Genom att skapa en öppen och stödjande arbetsmiljö kan vi ge dem möjligheten att blomstra och bidra till sina organisationer på sätt som är betydelsefulla och kraftfulla.
Så låt oss tillsammans arbeta för att bryta tystnaden kring brottsutsatthet och skapa en arbetskultur där alla professionella känner sig fria att vara sig själva och dela sina erfarenheter, oavsett vilken historia de bär på från sin barndom. Det är genom öppenhet och stöd som vi kan skapa en mer inkluderande och medkännande arbetsplats för alla.
Idag fortsätter samtalet med min gäst Maria Lundberg och vi pratar bland annat om hur det var att komma ut som som brottsutsatt på sin arbetsplats och vad hon fått för reaktioner efteråt.
Maria Lundberg har precis släppt sin bok, Du ska inte bära skammen för det som hänt. Köp den!
Swish 1234 63 73 10 Ditt bidrag håller igång podden och ger mig möjlighet att fortsatta arbeta med samhällspåverkan på detta sätt!
Eller vill du sponsra ett eller flera avsnitt? Kontakta mig på: hej@mörkertalet.nu
Är du eller någon du känner drabbad?
Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020 50 50 50.
Polisen utreder brott och kan svara på frågor om det är ett brott som du är utsatt för. Ring 11414. Vid pågående brott ring 112.
Lev väl! /Maria
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Release date
Lydbog: 25. oktober 2023
Dansk
Danmark